Чим корисний вітамін Е та які продукти його містять?

Чим корисний вітамін Е та які продукти його містять?, фото-1

Вітамін Е вважається базовою добавкою, необхідною для здоров'я. Жиророзчинна речовина захищає від старіння, позитивно позначається на гормональному фоні та покращує пам'ять. Перейшовши за посиланням, можна ознайомитися з асортиментом комплексів від перевірених виробників та підібрати відповідну пропозицію в інтернет-магазині Biotus.

Токоферол потрібен для правильної роботи організму, а його особливість полягає в антиоксидантному впливі. Регулярний прийом захищає мембранні клітини ДНК від негативного впливу вільних радикалів. Препарат може призначатися для запобігання розвитку тромбозу, оскільки вітамін Е впливає на згортання крові. Чи можна отримати цей елемент із продуктів харчування, чи не обійтися без таблеток?

Навіщо потрібний токоферол?

Основна його користь зводиться до:

  • Зміцнення судин;
  • Поліпшення пам'яті;
  • Запобігання надмірному створенню тромбоцитів;
  • Зниження ризику атеросклерозу та захворювань серця;
  • Підтримки вироблення прогестерону;
  • Нормалізації роботи статевих залоз;
  • Прискорення процесів відновлення;

Переоцінити користь представленої речовини важко, тому що її достатня кількість в організмі забезпечує правильну роботу органів. Пропонуємо розібратися у тому, з яких продуктів можна отримувати токоферол?

Продукти з високим вмістом вітаміну Е

Правильно підібравши раціон харчування, можна компенсувати потреби організму. Включити в меню потрібно:

  • Рослинну олію зародків пшениці. Одна столова ложка містить 135% добової дози. Науково доведено, що цей продукт зменшує кількість холестерину, покращує обмін речовин та позитивно позначається на нервовій системі;
  • Мигдаль – його можна вживати як у чистому вигляді, так і додавати до страв. У 100 г горіхів міститься 26 мг токоферолу та інші корисні речовини;
  • Кедрові горішки. У 100 г є 18% від добової норми. Так само, у них є фосфор і магній, які зміцнюють кістки та підтримують енергетичний обмін;
  • Броколі – природний антиоксидант, який виводить токсини з організму. У 100 г овочів міститься 10% денної норми;
  • Манго – половинка солодкого плоду покриє 10% основної потреби. Для отримання користі від вживання потрібно брати той фрукт, на шкірці якого немає пошкоджень;
  • Насіння соняшнику. Усього 43 г насіння легко компенсують потребу організму. Вони мають відмінну поживність і не містять шкідливого холестерину;
  • Болгарський перець. Смачний та ароматний, він зможе покрити 13% від потрібної кількості токоферолу, та сприятливо позначиться на стані судин;

Правильне харчування з включенням представлених продуктів дозволить уникнути нестачі корисної речовини.

Як проявляється нестача вітаміну Е?

Дефіцит токоферолу може виникнути при порушенні всмоктування жиру або без нормального харчування. Це небезпечно проблемами з боку нервової та м'язової систем, зниженням зору. Організм починає активніше старіти, і виникає ймовірність розвитку атеросклерозу. До основних проявів недостатньої кількості вітаміну Е відносять:

  • Слабкість;
  • М'язову гіпотонію;
  • Зменшення рухової активності;
  • Появу проблем із ШКТ;
  • Порушення координації;
  • Зниження чутливості;

Визначити нестачу поживної речовини може спеціаліст. Курс прийому та дозування підбиратимуться окремо, оскільки залежать від складності проблеми. При явній нестачі компенсувати його харчуванням не вийде, тому рекомендується купувати комплексні добавки. Вони мають збалансований склад, та можуть використовуватися для профілактики та лікування.

Biotus вітаміни БАДи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію