Вино Шардоне: що треба знати при виборі

Шардоне – один із найвідоміших і найпопулярніших сортів білого вина, в чомусь його можна порівняти з Каберне Совіньйон, але для білих сортів винограду. Вина з винограду Шардоне дуже різні, і з кожним роком їхня популярність зростає.

Вино Шардоне: що треба знати при виборі, фото-1

Аромат та смак

Шардоне (Chardonnay) – це сорт білого винограду, що походить з невеликого французького села Шардоне (Бугурундія), Франція. Цей сорт є одним із трьох, дозволених для виробництва шампанського.

Цей сорт не відрізняється особливим смаком чи ароматом. Як правило, запах схожий на яблуко, айву або лимон. Іноді простежується аромат горіхів.

Смак – із невеликою кислинкою. Залежно від витримки вино набуває більш карамельного смаку. Іноді простежуються нотки крем-брюле, праліне чи прянощів.

Види Шардоне

З винограду Шардоне вироблять вина з різною кількістю цукру – від сухого до солодкого. Також виноград часто складає купаж разом з іншими сортами.

Зазвичай цей сорт сильно відрізняється горіховим ароматом, тому розрізнити його може навіть людина, яка не дуже розбирається в сортах вина та винограду.

Із чим поєднується?

Як і будь-яке біле вино, Шардоне має велику кількість варіацій поєднання зі стравами. Класикою можна назвати рибу, особливо, якщо мова йде про сухе вино. Шардоне чудово підходить і до всіх морепродуктів, у тому числі, до ікри.

Сухі та напівсухі вина гарно поєднуються з усіма видами сирів та їх похідними, супами та закусками.

Солодші різновиди цього вина вважаються «десертними», тому подаються з фруктами, кондитерськими виробами чи випічкою.

Географія сорту

Найпоширеніше місце зростання Шардоне – це Франція. На її частку припадає 46% всіх плантацій цього винограду. При цьому, 90% з них традиційно продовжують перебувати у Бургундії. Французьке вино вважається класичним – у його ароматі є нотки марципана через дубові бочки.

  • США виробляє 30% всього вина Шардоне, проте більша частина його залишається для внутрішнього ринку.
  • Австралія. Вирощує 5% від усього винограду. Вино з Австралії трохи кисліше, а його аромат більше наповнений фруктами. Смак же терпкий, з горіховими та цитрусовими нотками.
  • На долю Італії приходиться усього 4%.
  • 15% припадають на інші країни, де вирощують Шардоне. До них належать Аргентина, Нова Зеландія, ПАР тощо.

Експерти вважають, що смак та міцність вина з цього винограду дуже помітно залежать від широти та клімату регіону, де вирощувався Шардоне. Більше північні регіони насичують виноград мінералами, максимально розкриваючи його смак та не створюючи зайвий алкоголь. Більш південні країни вирощують різновиди Шардоне з менш яскравим ароматом, вищим відсотком алкоголю, але дарують винограду яскравіші фруктові запахи.

Вино Шардоне: що треба знати при виборі, фото-2

Як купити справжнє Шардоне

Сортів вина з винограду Шардоне дуже багато, та й виробляють його в різних країнах. Тому важко назвати якісь чіткі ознаки оригінального напою. Звертайте увагу на якість етикетки та пляшку. При цьому наявність пластикової пробки не є ознакою не оригінальності вина, це давно вже міф. Купа виробників зі світовим ім’ям давно вже користуються пластиком, бо він зручніший та надійніший за корку.

Щоб впевнитися в оригінальності напою, запитуйте в продавця підтверджуючі документи. Це важко буває зробити в супермаркеті, але дуже просто в спеціалізованому бутику або інтернет-магазині, такому, як Vintage.

Крім того, в магазині Vintage консультантами працюють професійні сомельє, які завжди допоможуть обрати пляшку під подію та смаки ваших гостей. А ще покупців тут чекають вигідні ціни, багато різноманітних акцій та безкоштовна доставка у всі регіони України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію