Індекс олів'є: як подорожчали продукти і скільки заплатимо в цьому році

Експерти вперше заговорили про стабілізацію цін на продукти харчування

Індекс олів'є: як подорожчали продукти і скільки заплатимо в цьому році, фото-1

Напередодні Нового року прийнято рахувати "індекс олів'є". Зараз вже важко згадати, як народилася ця традиція підраховувати ціну улюбленого новорічного салату. Але порівняння цін на "минулорічний" і "свіжий" олів'є стало вже, мабуть, таким же звичним, як і сам салат "Олів'є".

Цікаво, що цього року різні експерти рахують "індекс олів'є" по-різному.

Наприклад, за версією новин "Сьогодні", якщо купувати продукти на ринку, виявиться, що індекс олів'є цього року знизився, і до того ж дуже суттєво. Якщо минулого року за 2 кг олів'є нарахували 140 гривень, то в цьому – тільки 119 грн, тобто дешевше на 21 грн, або на 15%.

А ось в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" підрахували, що цього року салат "Олів'є" подорожчав, порівняно з минулим роком, майже на 8%. 3 кг цього новорічного салату, за підрахунками експертів інституту, обійдеться нинішнього року в 140 грн, тоді як минулого – менше 129 грн. Для розрахунку бралися такі інгредієнти: 0,5 кг ковбаси – 58,5 грн, 0,5 кг зеленого горошку – 27 грн, 6 яєць – 13,39 грн, 180 г майонезу – 10,8 грн. Ще 30,4 грн нарахували за цибулю, моркву, картоплю і солоні огірки.

Загалом бюджетний новорічний стіл, за розрахунками ННЦ, подорожчає цього року на 8,3% і становитиме 1784 грн. Крім олів'є, порахували вартість "Оселедця під шубою", м'ясної нарізки з салямі і копченої підчеревини, курячих і свинячих битків, сиру, овочів і фруктів, хліба, шампанського та безалкогольних напоїв.

Сайт "Мінфін" підраховує "індекс олів'є" з 2017 року, орієнтуючись на ціни великих мережевих магазинів. Їх рецепт: 0,5 кг вареної молочної ковбаси, 300 г картоплі, 100 г моркви, 400 г зеленого горошку, 200 г консервованих огірків і 200 г огірків свіжих, 4 яйця, 350 г майонезу.

За розрахунками "Мінфіну", за рік салат "Олів'є" подорожчав на 8,5%. Якщо в грудні 2018-го середньомісячна ціна продуктів для цієї страви становила 156,7 грн, то в грудні 2019-го – вже 170,04 грн.

Інфографіка: minfin.com.ua

Звичайно, продукція різних виробників, товари в різних магазинах мінялися в ціні не однаково. Якщо ж говорити в середньому, то, за даними Укрстату на початок грудня, ціни на продукти харчування за рік зросли в середньому на 6,8% (індекс цін). У тому числі варені ковбаси в середньому подорожчали на 6,3% (з 92,2 грн за кілограм в листопаді 2018 року до 98,02 в листопаді 2019 го). Картопля подорожчала більш ніж удвічі – на 209,2% (з 6,76 грн до 14,14 грн за 1 кг). А ось яйця подешевшали на 15,6% (з 24,81 грн за десяток до 20,93 грн), цибуля – відразу на 30% (з 12,87 до 8,97 грн за кілограм), морква – на 37,3 % (з 11,14 грн до 6,98 грн). Консервовані огірки на кілька відсотків подорожчали, а зелений горошок – подешевшав.

У підсумку, якщо рахувати за середньостатистичними цінами, отримуємо, що за рік олів'є подорожчало на 7,6%. Це трохи більше, ніж продукти харчування в середньому, але різниця становить менше 1%. Якщо рахувати за середніми цінами, вийде, що рік тому двокілограмова порція цього новорічного салату коштувала 65,62 грн, а зараз – 70,62 грн.

Якщо порівнювати з попередніми роками, подорожчання продуктів харчування, які потрібні для приготування салату "Олів'є", за 2019 рік виявилося не таким вже істотним. Колишніми роками зміна ціни становила 15%, 20% і більше відсотків. Тепер же, як ми бачимо, за різними підрахунками – всього 7-8%, а за цінами ринку взагалі виявилося зниження цін.

Експерти кажуть, що 2019-говперше за останні роки спостерігається стабілізація цін на продукти харчування.

"Цього року трохи подорожчало м'ясо птиці, суттєво зросла ціна на картоплю, порівняно з минулим роком подорожчали яблука і груші. Щодо інших груп продуктів таких істотних змін цін ми не спостерігаємо", – говорить керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" оптового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Економічний експерт Олексій Дорошенко також звертає увагу на те, що в показниках інфляції основна роль тепер належить не продуктам харчування, а комунальним послугам.

"Ціни на продукти харчування стабілізуються. Ми бачили протягом декількох місяців цього року дефляцію, в тому числі в листопаді. Не було і особливих стрибків цін на продукти харчування, за винятком овочів борщового набору. Інфляція цього року становитиме менше 7%. Причому якщо до 2018 року основну роль в показнику інфляції грали продукти харчування, то зараз на перший план вийшли комунальні послуги, а продукти, за фактом, вже не відіграють такої значної ролі, за винятком, знову ж таки, овочів борщового набору. Наприклад, товари м'ясної групи 2019 року зросли в середньому всього на 3%, а це практично ніщо. Таким чином, вже можна говорити про те, що ми досягли стабільності цін", – говорить Олексій Дорошенко.

0:00 / 2:13
Новий рік продукти ціни
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции

Комментарии