Перш ніж вживати гриби - поміркуйте чи варто ризикувати своїм життям та здоров'ям. Збирайте лише ті гриби, які добре знаєте;
Відмовтесь від збирання та вживання пластинчатих грибів (смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчаті гриби - печериці, сироїжки , шампіньйони);
Не збирайте гриби поблизу автодоріг, сховищ отрутохімікатів, сміттєзвалищ, промислових підприємств , залізниць, в міських парках(гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини);
Не купуйте дикорослих грибів на ринках(невідомо де і коли вони були зібрані);
Не давайте їсти гриби дітям (дитячий організм більш вразливий до грибної отрути);
Не куштуйте сирих грибів ;
Не збирайте старих, перестиглих, червивих грибів ;
Перед приготуванням гриби необхідно протягом 10-15 хв. Проварити в підсоленій воді( відвар необхідно вилити);
У разі :
Появи симптомів отруєння грибами (біль в животі, блювання головний біль , пронос ) необхідно негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою (до надання медичної допомоги потрібно декілька разів промити шлунок розчином соди або світло-рожевим розчином марганцю);
Отруєння ні в якому випадку не вживати алкоголь ( він лише посилює дію грибної отрути).
Дотримання цих простих правил може зберегти ваше здоров'я і навіть життя.