Великодні крашанки: натуральні рецепти

Уже цієї неділі християни східного обряду святкуватимуть Великдень. Різнобарвні атрибути свята, у якості яких ми фарбуємо яйця на Великдень, символізують воскресіння Христове. Ми підготували підбірку натуральних рецептів великодніх крашанок. Підготовка яєць до фарбування Існує безліч способів,як фарбувати яйця на Великдень. Однак, незалежно від обраного варіанту, яйця необхідно правильно підготувати. Ось декілька порад: — За годину до фарбування слід дістати яйця з холодильника, щоб вони набули кімнатної температури. У такому випадку вони не потріскають при варінні. Такого ж результату можна домогтися, проколовши яйця тонкою гострою голкою. — Для того щоб фарба лягла рівніше, яйця необхідно ретельно вимити. Рівномірність забарвлення також можна забезпечити, протерши яйця мильним розчином або спиртом. — Блискучого зовнішнього вигляду фарбовані яйця набудуть, якщо після фарбування витерти їх насухо і натерти рослинною олією. Тепер можна переходити безпосередньо до фарбування яєць. Ось кілька способів, серед яких кожен зможе знайти для себе найбільш прийнятний. Лушпиння цибулі Це спосіб наших бабусь, який і досі залишається актуальним. У результаті можна отримати яйця коричневого, червоного, жовтого кольорів або їх відтінків – все залежить від інтенсивності фарби і тривалості процедури фарбування. – Налийте в каструлю воду і додайте лушпиння цибулі. Червоно-коричневий колір вийде, якщо взяти лушпиння восьми цибулин і залити двома склянками води. Виходячи з цього, можна розрахувати кількість води і лушпиння для конкретного випадку. – Воду з лушпинням потрібно довести до кипіння і прокип’ятити 30-40 хвилин. Дати відвару відстоятися. – Відвар слід процідити, звільнивши від лушпиння, і варити в ньому підготовлені яйця 7-10 хвилин. – Щоб яйця добре очищалися, їх потрібно різко охолодити крижаною водою. – Для отримання більш інтенсивного кольору яйця можна повернути їх у відвар і залишити доти, поки вони не набудуть бажаного відтінку. Натуральні барвники Чимало природних компонентів володіють фарбувальною дією. Це дозволяє отримувати різноманітні кольори і відтінки. Рожевий колір дає сік буряка; блідо-жовтий – лимон, апельсин, морква; жовтий – листя берези, квітки календули. Зеленого кольору можна домогтися за допомогою шпинату або кропиви; синього – за допомогою червонокачанної капусти. Бежевий колір яйцям надає кава, а фіолетовий – квітки фіалки. Деякі барвники діють не надто інтенсивно, наприклад, фіалка або шпинат, тому в таких відварах яйця можна залишати на всю ніч. – У каструлю налийте воду, додайте оцет (1 ст.л.) і натуральний барвник. Доведіть до кипіння. Дайте відвару настоятися (приблизно 30 хвилин). – Варіть у відварі підготовлені яйця в залежності від бажаного відтінку – від 15 до 30 хвилин. При необхідності можна залишити яйця у відварі і довше – на добу. Кольорового всім Великодня!